Συμφωνητικά Χρήσης Διαδικτύου

            

 

Το διαδίκτυο είναι οικογενειακή υπόθεση

ΕΥΗ ΨΑΛΤΗ  ψυχολόγος

To διαδίκτυο σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο μέσο μαζικής επικοινωνίας. Όχι μόνο αποτελεί τον κυριότερο παροχέα πληροφοριών αλλά επίσης αποτελεί μια προέκταση της πραγματικότητας μας , όπου επικοινωνούμε, συναλλασσόμαστε με ανθρώπους, δρούμε και αλληλεπιδρούμε, εμπορευόμαστε, αγοράζουμε, εκπαιδευόμαστε, διασκεδάζουμε.

Η ασφαλής πλοήγηση για μας τους ενήλικες αλλά κυρίως για τα παιδιά μας είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις παροχές του διαδικτύου προς όφελος μας.

Το διαδίκτυο αντικειμενικά δεν είναι μέσο απομόνωσης.

Αφορά όλη την οικογένεια.

Αρχικά λοιπόν ας επιδιώξουμε η πλοήγηση στο διαδίκτυο να γίνει οικογενειακή δραστηριότητα .

Οι τρόποι που ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που παραμονεύουν στον κυβερνοχώρο δεν διαφέρει από τους τρόπους που ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους που παραμονεύουν σε οποιαδήποτε άλλη πλευρά της ζωής μας (παρατήρηση, διάβασμα, εκπαίδευση, συζήτηση με άλλους γονείς, σχολές γονέων, σεμινάρια κ.λ.π)

Η συζήτηση και η καθημερινή επαφή με τα παιδιά και τους εφήβους μας, μας επιτρέπει να καταλάβουμε τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα τους και να γνωρίζουμε που τους αρέσει να βρίσκονται και τι θέλουν να κάνουν εκει. Είτε μέσα, είτε εξω απο το διαδίκτυο λοιπόν, όσο πιο κοντά είμαστε στα παιδιά μας τόσο καλύτερα μπορούμε να τα καθοδηγούμε ώστε να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να τους αποφεύγουν η να ζητούν τη βοήθειά μας.

Όπως δεν θα αφήναμε ποτέ ένα παιδί ηλικίας 4-10 χρονών ασυνόδευτο σε μια πολυπληθή εκδήλωση η σε άγνωστα μέρη, καλό θα ήταν να μην το αφήνουμε και ασυνόδευτο μέσα στο διαδίκτυο.

Ας είμαστε κοντά στα μεγαλύτερα παιδιά και στους εφήβους ώστε να τρέξουν σε εμάς αν και όποτε μας χρειαστούν.

Η ανοιχτή επικοινωνιακή σχέση με τα παιδιά επιτρέπει να τα εκπαιδεύουμε και να μας εκπαιδεύουν κι έτσι να μαθαίνουμε παρέα, να μοιραζόμαστε και να «συναρμολογούμε» μαζί τις εμπειρίες μας ώστε να κινούμαστε με ασφάλεια. Μας επιτρέπει να χαιρόμαστε για ότι καλό μας συμβαίνει αλλά και να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν «δουλεύει» όπως θα θέλαμε και να το διορθώνουμε. Μας επιτρέπει επίσης να δημιουργούμε νέα σκαλάκια επικοινωνίας και ευελιξία να προσαρμοζόμαστε στην πολυπλοκότητα της πραγματικότητας μας , επέκταση της οποίας είναι και το διαδίκτυο.

Τα παρακάτω Συμφωνητικά Χρήσης του Διαδικτύου δεν είναι παρά μια ευκαιρία να συζητήσουμε και να θέσουμε τους κανόνες που ισχύουν στη δική μας οικογένεια για μια ασφαλή πλοήγηση.

Το ένα αφορά το παιδί και το άλλο το γονιό ( αφού η ανοιχτή επικοινωνιακή σχέση δεν εχει δυο μέτρα δυο σταθμά!)

Χρησιμοποιείστε τα Συμφωνητικά με ελευθερία. Αλλάξτε τα αν δεν είναι αποτελεσματικά για τη δική σας οικογένεια, ακυρώστε τα και συμφωνείστε με νέο, αν δείτε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η αρχική σας συμφωνία.

Φτιάξτε τα δικά σας αν θέλετε!

Η επαφή, η διαθεσιμότητα, η μετακίνηση από ιδέες που δεν έχουν πια αποτέλεσμα, η αλληλεπίδραση με τα παιδιά είναι οι προϋποθέσεις για ένα ουσιαστικό και ασφαλές ταξίδι στο διαδίκτυο. Καλά να περνάτε!

ΣΥΜΦΩΝΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ