Ο Μικρός Γαλάζιος Πλανήτης

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : ΜΙΚΡΟΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣlittle-big-planet-wallpaper-preview

 

Το Πρόγραμμα «Μικρός Γαλάζιος Πλανήτης» αποτελεί σύλληψη του συστημικού στοχαστή Axel Duwe και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων από τις αρχές του 1993.

Βασίζεται στην ιδέα ότι η σκέψη, η λύση προβλημάτων, η δημιουργία επιλογών, η αντιμετώπιση κρίσεων είναι ικανότητες που μαθαίνονται και συμπεριφορές που μπορούν να διδαχτούν.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να χειριστούν τον πολυσύνθετο κόσμο που καθημερινά δημιουργείται γύρω μας, χρειάζονται αλλού είδους προετοιμασία από αυτή που είχαμε εμείς, οι σημερινοί ενήλικες. Χρειάζονται να μάθουν να παρατηρούν τον εαυτό τους όσο και το περιβάλλον τους, να ρωτάνε, να συνδέουν, να οργανώνουν και να συνθέτουν πληροφορίες. Να συμμετέχουν σε ότι συμβαίνει μέσα τους και γύρω τους, μαθαίνοντας να εμπιστεύονται και να αξιοποιούν τους άλλους, να συνεργάζονται δίνοντας και παίρνοντας.

Τα παιδιά διδάσκονται να μην περιμένουν έτοιμες λύσεις, αλλά να σκέφτονται με τρόπο που τους ανοίγει δρόμους και προοπτικές, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρόβλημα. Μαθαίνουν:

  • να παρατηρούν τόσο τον εαυτό τους όσο και το περιβάλλον τους,
  • να ρωτούν,
  • να συνδέουν,
  • να οργανώνουν και να συνθέτουν πληροφορίες,
  • να συμμετέχουν σε ό,τι γίνεται μέσα τους και γύρω τους, και τέλος
  • να εμπιστεύονται και να αξιοποιούν τους άλλους, να συνεργάζονται, δίνοντας και παίρνοντας.

Το Πρόγραμμα βασίστηκε αρχικά στο βιβλίο του Axel Duwe Οι Περιπέτειας της Λορέτας της Ποντικίνας σε μετάφραση και προσαρμογή Εύης Ψάλτη.

loretta

Η Λορέτα η ποντικίνα βρίσκει το κλειδί του μαγικού κόσμου της γνώσης και της ανακάλυψης τη στιγμή που παύει να φοβάται να λέει «Δεν Ξέρω».

Ακολουθώντας την περιήγηση της Λορέτας (στο δάσος, στον αέρα, στην έρημο) ο αναγνώστης (όποιας ηλικίας) σύντομα ανακαλύπτει πως οι έτοιμες λύσεις τίποτα δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο παρά να επιβεβαιώσουν τα αδιέξοδά μας. Ανακαλύπτει πως οι καλές νεράιδες και οι πρίγκιπες της τελευταίας στιγμής δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο η ικανότητα να σκεφτόμαστε, να αλλάζουμε οπτικές γωνίες καθώς μελετάμε ένα πρόβλημα και να αντλούμε από μέσα μας ότι δεν μας παρέχει το περιβάλλον.

Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από τραγούδια σε μουσική Στάθη Ουλκέρογλου και στίχους Ε. Ψάλτη.

Υπεύθυνη παιδικών παραστάσεων Άλκηστη Ψάλτη

koita na deis

rwta na matheis

h mageia ths skepshs